Date: 12 December 2011

Companies Bill Team

Financial Services and the Treasury Bureau
15/F, Queensway Government Offices

66 Queensway

Hong Kong

Attn: Nick Au Yeung

Fax: 2869 4195
Dear Nick

Re: Consultation Paper on the Qualification Criteria for Private Companies to
prepare Simplified Financial and Directors' Reports

I refer to your letter dated 6 December 2011 enclosing a printed copy of the above
consultation paper (the "Consultation Paper") and would like to set out my views
below for your consideration. Defined terms used herein shall have the same
meanings as defined in the Consultation Paper unless otherwise defined.

Whilst I appreciated that some members of the Bills Committee might concern that
the revenue and asset criteria proposed in Part 9 of the CB were too restrictive. They
suggested that the relevant criteria for automatic qualification for simplified reporting
should be increased and even further suggested that private companies not meeting
the size criteria should also be allowed to adopt simplified reporting so long as
majority of members of such companies so agree.

However, I am of the view that Option 1 should be adopted notwithstanding the fact
that members of the Bills Committee might have the concerns set out in the preceding

paragraph.
Option 1

I share the same concerns with HKICPA regarding the proposal to extend the use of
SME-FRS to all private companies regardless of their size. I agree that SME-FRS
was developed essentially for SMEs as an alternative to the full HKFRSs and
generally has much simpler accounting requirements. This SME-FRS was not
designed to cater for financial reporting of sizeable private companies with much
more complex accounts.

With effect from the implementation of HKFRS for PEs in February 2011, sizeable
private companies may adopt this revised HKFRS for PEs for preparation of their

financial statements which are simpler and less onerous than that required under the
full HKFRSs.

I also note from paragraph 13 of the Consultation Paper that comparable jurisdictions

like the UK and Singapore, do provide for different accounting and reporting
requirements for large and small private companies. In these countries, there is no
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mechanism for sizeable private companies to opt for financial reporting requirements
that are applicable to smaller private companies. In order to bring our local standards
and requirements in line with international ones, I did not see any reasons for not
adopting Option 1.

Option 2

I did not agree with the view set out in paragraph 14 of the Consultation Paper that a
private company would prepare financial statements in accordance with the full
HKFRSs on voluntary basis as necessary (eg if they need to obtain external funds).
One of the fundamental accounting principal is consistency of presentation of
financial statements (HKAS 1 (Revised) Presentation of Financial Statements). [
believe a sizeable private company must not be allowed to pick any HKFRS which it
considers appropriate for meeting/facilitating its commercial needs (eg fund raising or
borrowing activities). A sizeable private company must use the same set of HKFRSs
consistently throughout its financial reporting periods regardless of whether it needs
external funds or otherwise.

In addition, the fact that a private company with members' approval, irrespective of its
size, is already allowed to prepare simplified financial statements under existing
section 141D of the CO should not support the argument for Option 2. As set out in
my reasons under the paragraph headed Option 1 above, we need to bring our local
regime in line with the international standards and requirements. Now it is the golden
opportunity for us to take out the shareholders’ approval provision from the current
regime even though the current regime does not seem to create any problems.

Hence, I do not accept the view that if the maj ority of members agree and no member
objects, it is not necessary to force a private company to adopt the full HKFRSs even
if it is a sizeable one.

Option 3

This option seems to be a combination of Option 1 and Option 2 whereby the regime
would require two thresholds: (i) a standard threshold for smaller private companies
to automatically adopt simplified reporting; and (ii) a higher threshold for sizeable
private companies to opt for simplified reporting if approval from majority of
members is obtained.

For reasons similar to those set out in the paragraph headed Option 2 above, I do not
accept the view that a sizeable private company could opt for simplified financial
reporting if approval from majority of members is obtained even though the threshold
is higher than the standard threshold for automatic qualification.

In addition, it is very difficult to determine the level of this higher threshold. I note
from paragraph 19 of the Consultation Paper which suggest that a minimum of
HKS$500 million may be a reference point when determining this higher threshold.
However, I disagree with this. I appreciate that the proposal of HK$500 million in
paragraph 19 of the Consultation Paper is based on Rule 8.05(2) and Rule 8.05(3) of
the Rules Governing the Listing of Securities on The Stock Exchange of Hong Kong
Limited (the "Listing Rules"). One must bear in mind that the criteria set out in Rule
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8.05 of the Listing Rules are based on experience and practice of the Hong Kong IPO
market and were results of long time consultation from the market. Rule 8.05 of the
Listing Rules concerns about the qualification for listing which has nothing to do with
and/or bears no correlation with the regime for simplified financial reporting for
private companies. I believe that any attempt to set this higher threshold would be
arbitrary where I could not find any solid ground to base upon.

Since I have not yet reviewed HKICPA's proposal for raising the size criteria for its
SME-FRF, I would not be able to comment on the their proposed threshold of
HK$100 million, HK$100 million, and 100 for revenue, total assets and number of
employees, respectively.

Conclusion

To conclude, I believe there should not be any change to the proposal in the CB.

I hope my comments above would be helpful to you. Should you have any questions,
please feel free to call me at 9302 6084 or my address at Flat F, 32/F, Block 2,
Discovery Park, Tsuen Wan, New Territories.

I have no objection for my name and comments to be posted on the FSTB's website,
the Companies Registry's website or referred to in any other documents you publish in

connection with the consultation.

Yours faithfully

EN Chi Wai
Solicitor of HKSAR
HKICPA/FCCA
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